Onderhoudstips grootformaat printer

Houd je printer in top conditie met onze onderhoudstips

Het is belangrijk om je grootformaat printer in goede conditie te houden en problemen te voorkomen. Dit kan al eenvoudig door standaard wekelijks klein onderhoud in te plannen. Wij hebben 5 onderhoudstips voor je op een rijtje gezet die je zelf kunt uitvoeren.

 

1. Schone machine 

Neem minimaal 1 keer per week de buitenkant van de printer af met een licht vochtige (pluisvrije) doek en neem hierbij ook de binnenplaat mee. Voor het metaalwerk kun je de Avery service cleaner gebruiken.


2. Nozzle check met test print

Problemen met verstopte of afwijkende nozzles kunnen vroegtijdig worden opgemerkt door regelmatig test prints uit te voeren. Afwijkende of verstopte nozzles kunnen leiden tot banding of slechte resolutie in tekst en fijne lijnen. Als deze problemen zich voordoen, kun je de nozzle redden en de levensduur van de kop verlengen door deze handmatig te reinigen. Maak hier dan ook een prioriteit van. 


3. Laat de wipers niet aankoeken

Maak de wipers regelmatig schoon om het printresultaat optimaal te houden. De achtergebleven inktdruppels drogen namelijk op waardoor de wipers kunnen aankoeken. Gebruik voor het schoonmaken swabs en de cleaner die meegeleverd is met je printer, deze verschilt namelijk per printer.


4. Schud erop los

Het is belangrijk om wekelijks de inktzakken en/of cartridges secuur te schudden, zodat de pigmenten weer goed gemengd worden en de printkleur consequent blijft. Ook blijft er op deze manier geen residu over in de zakken.


5. Printer aan

Het is beter als je de printer altijd aan laat staan, omdat deze regelmatig een automatische cleaning cyclus start, zodat de kop in goede conditie blijft. Als er ook metallic of witte inkt in de machine zit, wordt deze gecirculeerd als de machine aan staat. Ook dit zorgt ervoor dat de metallic/witte inktkop niet verstopt raakt.
Om te voorkomen dat afvalinkt overloopt, dien je de waste bottle regelmatig te legen. Als je weet dat je de machine gedurende een langere periode niet zult gebruiken, zorg er dan voor dat je de waste bottle leegmaakt of vervang de afvalcartridge vooraf.

 

6. UV onderhoud

Heb je een UV printer? Dan kan het voorkomen dat er inkt tegen de led lampen komt waardoor de werking wordt verminderd. Maak daarom ook wekelijks de UV led lampen schoon, zodat de inkt altijd goed wordt gedroogd. De witte inktzakken/flessen moeten dagelijks secuur geschud worden in verband met de titanium deeltjes in de inkt.

 


Jaarlijks Service Onderhoud

Met deze onderhoudstips kun je zelf snel en eenvoudig aan de slag. Plan daarnaast een jaarlijkse uitgebreide onderhoudscontrole in met ons team Service & Technische Dienst, zodat je grootformaat printer jaren mee kan. Zij ondersteunen je onder andere bij het vervangen van de basisonderdelen die jaarlijks verzadigd raken of slijten.

Doe eenvoudig een service aanvraag via het contactformulier op onze contactpagina. Klik op de blauwe button ‘Stuur een bericht’ en kies voor het onderwerp ‘Systeem service aanvraag’.