Hoe kan ik banding voorkomen/oplossen?

Wat is banding?

Bij banding ontstaat er afstand of juist overlapping in de afdruk. Er zijn meerdere oorzaken waardoor banding kan ontstaan. Een van de oorzaken is het niet goed functioneren van de nozzles. Een printkop bestaat vaak uit meer dan duizend nozzles die minuscule druppels inkt over de media (ondergrond) verdeeld. Deze nozzles kunnen verstopt raken of stoppen met werken, bijvoorbeeld door een fout in het print proces. Hierdoor kunnen witte strepen in de afdruk ontstaan.

 

Een andere oorzaak, is dat de printer de media te ver of juist niet ver genoeg naar voren duwt. Gaat de media te ver dan onstaat er afstand tussen de printbanen in de afdruk. Gaat de media juist niet ver genoeg naar voren, dan worden twee op elkaar volgende printbanen over elkaar heen geprint waardoor deze elkaar overlappen en dus niet goed aansluiten. Zie afbeelding hieronder ter verduidelijking.

 

2 manieren om banding eenvoudig op te lossen

Er zijn twee manieren waarop je banding kunt oplossen: feed correctie (handmatig) en Micro Weave (automatisch). een handmatige manier genaamd Feed Correctie en een standaard ingebouwde functie genaamd Micro Weave in de printers van Epson.


Feed correctie

Door middel van feed correctie kun je handmatig via de printerinstellingen de afstand tussen de banen corrigeren, zodat deze correct op elkaar aansluiten. Dit is afhankelijk van de dikte van de media.

 

Micro Weave

Dit is een standaard ingebouwde functie in Epson grootformaat printers. Bij het printen met Micro Weave zijn de kleine puntjes die samen de afbeelding vormen veel beter georganiseerd. Hierdoor ontstaan minder rare patronen of strepen in de afbeelding en krijg je een veel egaler resultaat. Wanneer je Micro Weave technologie gebruikt hoef je geen feed correcties uit te voeren, omdat dit automatisch wordt gecorrigeerd door de Micro Weave functie.