snijfolie, plotterfolie, gegoten folie, gewalste folie, gekalanderde folie, monomere folie, polymere folie

Snijfolies zijn in te delen in twee productgroepen met verschillende productiemethoden, namelijk gegoten folies (cast films) en gewalste folies (calendered films). Hierbij worden gewalste folies weer onderverdeeld tussen monomere folies en polymere folies.

 

Walsen van snijfolie

De meest gehanteerde productiemethode is het kalanderen, ook wel walsen genoemd. Deze methode is snel en vereist grote volumes waardoor het prijstechnisch interessant is. Er wordt een mix van grondstoffen en pigmenten tot een PVC-pasta gemengd. Dit wordt vervolgens verwarmd waarna het tot de gewenste dikte en breedte gevormd door het te walsen, hierbij wordt al geheugen toegepast op de folie. Gewalste folies hebben doorgaans een dikte van 65 tot 90 micron en zijn daardoor minder flexibel, maar uiterst geschikt voor vlakke en licht gebogen ondergronden.

Gegoten plotterfolie

Gegoten folies hebben een zeer controleerbaar en traag productieproces, waarbij het mogelijk is in kleine volumes te produceren en waardoor de prijs al hoger wordt. Er wordt een zeer hoogwaardige pvc film gemaakt, die zonder geheugen uit de productie komt. De op kleur gemaakte pvc wordt als vloeistof uitgegoten over een drager waarbij tot een dikte van 30 tot 50 micron kan worden uitgerakeld. Daarna wordt het door een lange droogtunnel gevoerd zonder dat er spanning in de film wordt aangebracht. Er worden zeer hoogwaardige grondstoffen en UV stabilisatoren toegevoegd waardoor je producten krijgt met een levensverwachting tot 10 á 12 jaar. Deze folies zijn veel flexibeler dan gewalste folies en geschikt voor veeleisende toepassingen zoals carwrapping.

 

 

Kwaliteit en duurzaamheid

Monomere snijfolies worden voornamelijk gebruikt voor binnen beletteringen, standbouw en kortlopende buiten beletteringen met vlakke ondergronden, zoals etalageruiten. De levensduur ligt tussen de 3 en 5 jaar, afhankelijk van de locatie.

Polymere snijfolies worden gebruikt voor middellange buitentoepassingen op vlakke en licht gebogen ondergronden, zoals reclameborden, zuilen en vlakke delen van voertuigen. De levensduur van deze folies ligt tussen de 5 en 8 jaar, afhankelijk van de locatie.

Gegoten snijfolies worden gebruikt voor voertuig belettering en beletteringen waarbij een lange levensduur gewenst is. Deze folies zijn extreem flexibel en zijn zeer geschikt voor geprofileerde of gewelfde ondergronden. De levensduur ligt tussen de 8 en 12 jaar, afhankelijk van de locatie.

 

Het verschil tussen polymere en monomere snijfolie

Het verschil zit in de soort weekmaker die gebruikt wordt. Een monomere weekmaker is de goedkopere variant en wordt gebruikt voor tijdelijke buiten en binnen toepassingen. Een polymere weekmaker is de duurdere variant en is beter bestand tegen invloeden van buitenaf, waardoor er minder sprake is van krimp of veroudering. Deze wordt gebruikt voor middellange termijn buiten toepassingen.