LET OP: tijdens de feestdagen hebben we aangepaste levertijden. Bekijk ze hier.

Functioneel of decoratief?

Wanneer we praten over glasfolies of raamfolies kunnen we daarin onderscheid maken in 2 hoofdgroepen: Functionele glasfolies en decoratieve glasfolies. Bij Vink VTS hebben we glasfolies van verschillende merken standaard op voorraad.

Functionele glasfolies

Functionele glasfolies zijn bijv. zon en warmte werende folies die toegepast worden op gebouwen en voertuigen. Deze folies zorgen ervoor dat er minder warmte toetreding plaatsvindt en/of dat er minder zonlicht binnenkomt. Daarmee hebben deze folies vaak ook een isolerende werking waardoor er dus op energie kosten bespaard kan worden. Een ander voordeel is dat deze folies meer privacy geven omdat je er moeilijker van buiten door naar binnen kunt kijken. Ook tegen UV straling zijn dit soort folies een oplossing waarmee bijv. voorkomen kan worden dat kleding of schoenen in een etalage waar de zon op staat, snel verkleuren.
Een ander voorbeeld van functionele glasfolies zijn de Veiligheidsfolies. Juist daar waar ruiten op een kwetsbare locatie geplaatst zijn, denk daarbij aan scholen of kinderopvang is het belangrijk dat het glas niet kan versplinteren of in scherven uiteenvalt als er iemand tegen aan valt. Hiervoor zijn er speciale veiligheidsfolies beschikbaar die aan strenge richtlijnen moeten voldoen. Al deze folies hebben polyester als basis materiaal en worden middels de natte aanbrengmethode gemonteerd.

Decoratieve glasfolies

Decoratieve glasfolies worden ingezet om het effect van gestraald of geëtst glas na te bootsen. Ze kunnen gebruikt worden om een belettering op glas aan te brengen of om ruiten deels of helemaal af te plakken, bijv. om meer privacy te creëren. Deze folies zijn in de markt ook bekend onder de naam etched glass, dusted glass, frosted glass of crystal glass folie. De decoratieve glasfolies zijn op basis van pvc en kunnen dus verwerkt worden op een snijplotter. Hierbij kun je kiezen tussen gewalste en gegoten kwaliteiten. Ook zijn deze materialen beschikbaar om op te printen op groot formaat printers, waarbij er bredere rolformaten worden aangeboden en er, bij de samenstelling van de folie, rekening mee gehouden is dat de print aan weerszijden goed zichtbaar is.

Ook is het mogelijk transparant gekleurde folies te gebruiken op glas waarmee bijvoorbeeld een glas-in-lood effect nagebootst kan worden. Deze folies zijn te gebruiken op een snijplotter maar je kunt er ook een ruit een andere kleur mee geven, waarbij er toch nog sprake is van doorzicht.

Training architectural glasfolies

De kwaliteit van onze zonwerende folies hangen in sterke mate af van een goede en professionele installatie. Om je van de meeste nieuwe technieken op de hoogte te stellen en je te informeren over de meest nieuwe actuele informatie, bieden wij de volgende vak-trainingen aan. Tijdens onze vaktraining “Architectural glasfolies” leer je alles wat je nodig hebt om direct aan de slag te kunnen.

Heb je vragen over glasfolie?

Altijd persoonlijk contact

vink.vts@nl.vink.com
075 - 6470670