De verschillen in gegoten en gewalste snijfolies
Snijfolies kun je in 2 hoofdgroepen onderscheiden.
Gegoten folies (ook wel cast films genoemd) en gekalanderde folies (ook wel gewalste folies genoemd).
Gekalanderde folies zijn ook weer in 2 groepen te verdelen, namelijk monomere en polymere folies.
Het verschil in duurzaamheid en kwaliteit
Monomere snijfolies worden gebruikt voor interieur beletteringen, standbouw en kortlopende buitenbeletteringen. Ze kunnen toegepast worden op vlakke ondergronden zoals etalage ruiten. Bij buitengebruik is de levensduur tussen de 3 en 5 jaar, afhankelijk van de locatie.
Polymere snijfolies worden gebruikt voor middellange buitentoepassingen op vlakke en licht gebogen ondergronden zoals reclame borden of zuilen en vlakke delen van voertuigen. De levensduur is tussen de 5 en 8 jaar, afhankelijk van de locatie.
Gegoten snijfolies worden gebruikt voor autobeletteringen en beletteringen waarbij een lange levensduur gewenst is. Deze folies zijn extreem flexibel en laten zich daardoor goed in geprofileerde of gewelfde ondergronden monteren. De levensduur van deze folies zit tussen de 8 en 12 jaar, afhankelijk van de locatie.
Productiemethode bepaalt prijs en kwaliteit
We praten dus over 2 verschillende productiemethoden voor snijfolies, ofwel plotterfolie, waarbij het kalanderen (of walsen) het meest wordt toegepast. Het is een snel productie proces dat grote volumes vereist en daardoor prijstechnisch interessant is. Het principe hierbij is dat een mix van grondstoffen en pigmenten in de vorm van een pvc pasta, na verwarming, door walsen op de gewenste dikte en breedte gevormd wordt.
Dit betekent dat er tijdens dit proces al geheugen in de film wordt aangebracht omdat de oorspronkelijke vorm van de pasta wordt veranderd. Daarnaast wordt er tijdens het opwikkelen van de vele meters ook wikkelspanning opgebouwd zodat het materiaal als het ware in de lengte richting uitgetrokken wordt. Dit heeft dan op termijn weer krimp tot gevolg omdat de folie altijd terug zal willen naar de oorspronkelijke vorm. Gewalste folies hebben doorgaans een dikte van 65 tot 90 micron en zijn daardoor minder flexibel maar uiterst geschikt voor vlakke en licht gebogen ondergronden.
Het verschil tussen polymere snijfolie en monomere snijfolie
Zoals gezegd kennen we 2 soorten gewalste folies, monomeer en polymeer. Het verschil zit in de soort weekmaker die gebruikt wordt waarbij een monomere weekmaker de goedkope variant is en de polymere weekmaker de duurdere variant.
De monomere weekmaker is gevoelig voor zon en allerlei straling want onder invloed daarvan ontsnapt de monomere weekmaker uit de folie waardoor het volume van de folie kleiner wordt en er dus krimp ontstaat. Daarnaast neemt de uittredende weekmaker vaak ook pigmentdeeltjes mee uit de folie die daardoor kan gaan verkrijten.
De polymere weekmaker is beter bestand tegen allerlei invloeden omdat deze weekmaker als een soort van keten is samengesteld en alle moleculen elkaar vasthouden. Hierdoor kunnen ze veel moeilijker uittreden uit de folie en is er dus veel minder sprake van krimp of veroudering.
Een voorbeeld van monomere gewalste snijfolie is de Avery 500 Event film, geschikt voor tijdelijke buiten toepassingen en binnen toepassingen.
Een voorbeeld van een polymere gewalste snijfolie is de Avery 700 PF film en de 3M 50 serie, geschikt voor middellange termijn buiten toepassingen. Dan valt te denken aan een levensduur van 5 tot 8 jaar.
Hoe komt gegoten snijfolie aan zijn hoge kwaliteit
Als we spreken over gegoten folies hebben we het over een zeer controleerbaar en traag productie proces waarbij het mogelijk is in kleine volumes te produceren waardoor de prijs al hoger wordt.
Daar staat tegenover dat er een zeer hoogwaardige pvc film gemaakt kan worden die zonder geheugen uit productie komt omdat de op kleur gemaakte pvc niet als pasta maar als vloeistof wordt uitgegoten over een drager en daarbij tot een dikte van 30 tot 50 micron kan worden uitgerakeld. Daarna wordt deze sandwich van drager en vloeibare film door een lange droogtunnel gevoerd zonder dat er op een of andere manier spanning in de film wordt aangebracht. Hierbij worden zeer hoogwaardige grondstoffen en uv stabilisatoren toegepast waardoor je producten krijgt die een levensverwachting tot 10 a 12 jaar mee krijgen en die veel flexibeler zijn dan gewalste folies zodat ze voor veeleisende toepassingen als carwrapping kunnen worden ingezet.
Een voorbeeld van een gegoten of cast folie is de Avery 900 SC, Avery 800 PC en 3M 100 serie, 3M 80 serie. Daarnaast zijn alle carwrapfolies ook gegoten snijfolies.
Beletteringstechniek training
Wil je in 2 dagen auto's, borden en ruiten leren beletteren? Of wil je nieuw personeel snel op stoom brengen? Dat kan! Dit is de perfecte training voor jou of jouw bedrijf. Appcademy heeft tientallen jaren belettering-ervaring overzichtelijk in een 2-daags programma ondergebracht. Je krijgt alle achtergrondinformatie die je nodig hebt en doet vooral heel veel praktijkoefeningen! En uiteraard is er volop ruimte voor je vragen. Appcademy leert je de meest handige projectmatig doorontwikkelde applicatie / belettering technieken.
Heb je vragen over snijfolie?
Altijd persoonlijk contact |
![]() ![]() |